Om

Hur lådkameran fungerar.

För att bygga en lådkamera så behöver man förstås en låda.

Det krävs inget avancerat, vilken trälåda som helst duger. Måtten bör dock vara minst 30x20x20. Viktigt är att lådan är ljustät, locket tätas bäst med svart filt. 

 

Inuti lådkameran finns ett så kallat filmplan, det är här som det ljuskänsliga fotopappret sedan monteras. Filmplanet (på bild nedan) är upphängt i två stavar och styrs med hjälp av en tredje stav.

    

Objektivet kan vara från nästan vilken kamera som helst, det gäller att experimentera och testa vilket som är bäst.

Titthålet i kamerans lock är gjort av en gammal filmburk, men kan göras av vad som helst som är cylinderformat. I filmburken sitter ett rött filter och i luckan bak på kameran finns också ett rött filter. Anledningen att man vill ha ett titthål är för att man ska kunna se hur länge man ska framkalla bilden. Fotopappret är endast ljuskänsligt för blått ljus och därför kan man titta på pappret i rött ljus utan att det förstörs.

Ärmen i sidan på kameran behöver vara av ett tyg som inte släpper in något ljus (eller väldigt lite).

 

För pappret behövs en ljustät låda som måste vara enkel att öppna med en hand inne i kameran. Det är viktigt att den är helt ljustät eftersom även den minsta ljusläcka förstör pappret.

I kameran behövs två framkallningsskålar, enkla plastburkar duger. De två skålarna kommer att hålla framkallningsvätska och fixeringsvätska.

Stativet behöver vara stabilt. Det finns nya stativ som kan klara vikten av lådkameran, men gamla stativ som är gjorda för lantmäteri eller liknande passar bra.

Det var kameran det.

 

Förbrukningsmaterial

Fotopapper

Numera finns det nästan bara en tillverkare kvar av traditionellt fotopapper, Ilford i Storbritannien.

Framkallningskemi

        

Finns från flera olika tillverkare, bland annat Ilford, Kodak, Adox (Agfa).